حتما با نقش عایق حرارتی بودن بتن اکسپوز در مقاله “بتن اکسپوز و نقش عایق بودن آن” آشنا شدید و اینکه از این طریق می تواند کمکی برای حفظ انرژی ساختمان باشد. اما برای آنکه بتوانیم نمای بتن اکسپوز را برای یک ساختمان اجرا نماییم همانطور که پیش از این بیان شد شیوه های مخختلفی را می توان به کار گرفت. هر کدام از شیوه های اجرایی نیز مقتضیات مخصوص به خود و مزایای خاص خود را دارند.
قبلا اشاره شد که معمولا به دو روش کلی خشک و تر برای نصب پنل های بتن اکسپوز متوسل می شوند که تصمیم گیری در این باره وابسته به فاکتورهای متعددی است که معماران و مهندسان پیش از اجرا آن ها را بررسی نموده و تصمیم نهایی را اتخاذ می کنند. اما در این بخش می خواهیم در مورد روش تر یا همان روش دوغابی نصب بتن اکسپوز گفتگو نماییم.
مزایای نصب بتن اکسپوز با متد دوغابی
در قدم اول برای آنکه بخواهید برای نمای ساختمان خود از بتن اکسپوز استفاده کنید لازم است به این موضوع توجه داشته باشید که زیرسازی دیوار از چه جنسی باید باشد. معمولا بهتر است دیواری که قصد دارید پنل های بتن اکسپوز را بر روی آن نصب کنید، دیوار آجری یا سفالی باشد. هرچند رابیتس نیز می تواند این نقش را ایفا کند البته به شرطی که به خوبی خمیرمالی شده باشد.
اما قدم دوم که نصب پنل ها بر روی دیوار می باشد به این نیاز دارد که پنل ها را به دیوار متصل کرده تا بتوانیم در فضای پشت آن دوغاب بریزیم تا آن را محکم کند. برای این کار به دو شکل می توان عمل کرد.
- در پشت پنل های بتن اکسپوز شکاف هایی ایجاد کنیم تا از طریق این شکاف ها بتوانیم آن ها را به دیوار متصل کنیم.
- در پشت آن ها مفتول هایی قرار داده و این مفتول ها را به اسکوپ هایی بر روی دیوار متصل مرده و محکم نماییم.
به هر حال با یکی از شیوه های بالا باید پنل های بتن اکسپوز را در کنار هم بچینیم تا آماده این باشد که در قسمت پشت آن ها دوغاب را بریزیم.
ضخامت دوغاب
ضخامت دوغاب در واقع همان فاصله ای است که میان پنل های بتن اکسپوز و دیوار پشت آن واقع است که توسط دوغاب پر می شود و معمولا حدود 3 الی 5 سانتی متر است. اگر کمتر از این مقدار باشد دوغاب مقدار کافی برای آنکه چسبندگی را ایفا کند نخواهد داشت و اگر بیش از این میزان باشد باعث فاصله زیاد بتن اکسپوز از دیوار خواهد بود و همچنین راندمان اتصال کاهش پیدا می کند. پس اندازه بیان شده در واقع بهترین فاصله می باشد.
دوغاب از چه چیزی ساخته می شود
برای آنکه بتوانیم از دوغاب که قرار است به عنوان چسب برای بتن اکسپوز عمل کند بیشترین کارایی را انتظار داشته باشیم باید در ابتدا بدانیم که مواد سازنده آن چیست. اگر دوغاب از بهترین موادی که جهت چسبندگی بتن اکسپوز انتظار داریم ساخته شود می توانیم به این مطمئن باشیم که ماندگاری پنل های بتن اکسپوز بر روی دیوار مورد نظر بسیار طولانی مدت خواهد بود.
مواد سازنده دوغاب عبارتند از:
- سیمان سیاه یا سیمان سفید
- ماسه
- چسب بتن
- آب
ترکیب این ها باید با درصدی به هم آمیخته شوند که بتواند برای این محصول خاصیت چسبندگی خوبی فراهم آورند. و همچنین باید دقت کنید که ممکن است از لای درزهای پنل های بتن اکسپوز مقداری از دوغاب به بیرون نشت کرده و بر روی پنل های بتن اکسپوز بریزد که برای آنکه نتواند لکه های سیاه بر روی بتن اکسپوز به جا بگذارد بهتر است از سیمان سفید به جای سیمان سیاه استفاده کنید.
البته دو مسئله در این باره حائز اهمیت است که تذکر داده می شود و بهتر است در حین اجرا آن را رعایت کنید. اولا اینکه رنگ دوغاب چگونه باشد وابسته به رنگ پنل های نمای مورد نظر است. چرا که همانطور که قبلا نیز گفته شد پنل های بتن اکسپوز می توانند به رنگ دلخواه سازنده رنگ آمیزی شوند و به این ترتیب اگر که بتن اکسپوز شما به رنگ تیره باشد بهتر است از سیمان سیاه برای دوغاب استفاده نمایید که هم رنگ آن باشد و یا اگر به رنگ سفید یا روشن باشد برای دوغاب از سیمان سفید استفاده نمایید.
البته در آخر می توانید با تمیز کردن سطح مورد نظر از نشتی دوغاب به وجود آمده جلوگیری کنید. همچنان که در نهایت باید بندکشی با دقت انجام شود تا ظاهری زیبا و شایسته برای نمای مورد نظر فراهم آید. به این ترتیب نتیجه نهایی کار شما به گونه ای خواهد بود که می تواند شاخصی برای زیبایی و مدرن بودن ساختمان شما باشد و نشان دهنده سلیقه و امتساز ساختمان شماست.
به این ترتیب شما می توانید نماهای مختلفی را با روش گفته شده به دیوار ساختمان متصل نمایید به شرطی که پیش از آن با کارشناسان و متخصصان هنزا در این رابطه مشورت نموده تا بتوانید به بهترین ایده مورد نظر خود دست پیدا کنید. البته برای کسب ایده های نوین در این رابطه شما همچنین می توانید به صفحه بتن اکسپوز هنزا نیز مراجعه نمایید.
بدون دیدگاه